top of page

VÄSTERBOTTENS LÄN

 

Ett län beläget i övre Norrland  som består av flera olika landskap bland annat Lappland. Västerbottens län är det näst största länet i Sverige och upptar en åttondel av Sveriges yta.  

Landskapet består av många vattendrag vilket gör att olika typer av fiske är möjligt. Klimatet bjuder på kalla och snörika vintrar, korta vårar och soliga somrar med ljusa nätter. Från april och framåt är ljuset närvarande under hela dygnet och i juni går solen aldrig ner. På vintern är solljuset begränsat till några timmar och det är inte ovanligt att se det otroliga norrskenet. Länet är födelseort för många kända svenska författare, exempelvis Sara Lidman, Missenträsk och Torgny Lindgren, Raggsjöliden. 
 

HISTORIA OCH OMRÅDE

ÖSTERJÖRN

 

Den första bosättningen går tillbaka till 1778, då nybyggare bosatte sig på orten som då kallades Jörn. Byn växte under artonhundratalet. 1857 byggdes den vackra träkyrkan. År 1893 färdigställdes järnvägen, norra stambanan och stationssamhället Jörn växte fram 5 kilometer härifrån. Denna by fick då namnet Österjörn. På gravplatsen nedanför kyrkan finns i dag minnesgravar för bland annat finska krigsbarn, boende på ålderdomshem och här finns även författarna Sara Lidman och Birger Vikström begravda. 

SAMERNA

 

Detta är  samernas hemland, ursprungsbefolkningen i Skandinavien som är närvarande i hela området, med kultur, traditioner och unika hantverk; Svenska Lappland sträcker sig från den baltiska kusten till bergskedjan längs gränsen mot Norge.

Det är ett orört område av  floder och sjöar, vidsträckta skogar som är rikligt befolkade med vilda djur som älg, björn, varg, lo och järv. Längs östkusten finns tvärtom flera stora intressanta städer, pittoreska fiskebyar och vackra skärgårdsöar att utforska.

 

bottom of page