LAPPLAND

 

Lappland (Sapmi i Samiska) Är den sista vildmark i Västeuropa, land åtta säsonger, norrsken och den MIDNATTSSOL, är en region uppdelat mellan fyra länder: Norge, Sverige, Finland och Kolahalvön i Ryssland.
Det karakteristiska klimatet för Lappland är extremt svåra vintrar, korta vårar och våta somrar. På vintern är solljuset  begränsat till några timmar och det är inte ovanligt att se det otroliga norrskenet. Från april och framåt är ljuset närvarande  under hela dygnet  och i juni  går solen aldrig ner.

 

HISTORIA OCH OMRÅDE

ÖSTERJÖRN

 

Den första bosättningen går tillbaka till 1778, då nybyggaren Jörn Swamp bosatte sig här. Därav namnet Jörn. Byn växte under artonhundratalet.

Den gamla träkyrkan, som gränsar till Lantliv, byggdes 1857 och är ett bevis på detta. År 1893, ca fem mil bort, fanns en ny by även den kallad Jörn kom till och "Gamla Jörn" tog sitt nuvarande namn Österjörn.

SAMERNA

 

Detta är  samernas hemland, ursprungsbefolkningen i Skandinavien som är närvarande i hela området, med kultur, traditioner och unika hantverk; Svenska Lappland sträcker sig från den baltiska kusten till bergskedjan längs gränsen mot Norge.

Det är ett orört område av  floder och sjöar, vidsträckta skogar som är rikligt befolkade med vilda djur som älg, björn, varg, lo och järv. Längs östkusten finns tvärtom flera stora intressanta städer, pittoreska fiskebyar och vackra skärgårdsöar att utforska.